dilluns, 30 de juny del 2008

EL REBOST D'UN FORMATGER



Avui anirem de compres per omplir el rebost de la nostra cuina. Per tant agafarem el “tren del formatge”, i viatjarem fins al país veí, França.

És veritat que els formatges françesos estan considerats com els millors del món: s’expliquen histories i llegendes, recollides amb certa indiferència en vers d’altres països que no tenen una gama tant amplia de formatges, amb originalitat, diversitat de sabors, aromes i textures. És la imaginació posada al servei del formatge. El françès estima tant el formatge que inclús imita els bons formatges que s’elaboren a tot el món. En canvi, guarda en secret moltes de les fórmules originades dels seus productes làctics.

Mont d’Or o Vacherin françès

És un formatge esplèndid originat del Franco Condado (Departament del Doubs) i semblant al Vacherin des Beauges, que s’elabora a Suïssa.
La seva corna és clara, una mica plisada, rentada, florida i d’un color amarronat amb tocs rosats clars. La seva pasta és tova, tendra i molt cremosa.. Posseeix una olor lleugera a fermentació i una mica resinosa: de sabor dolç amb un atac balsàmic. La presentació és molt particular, ja que s’embolcalla en caixetes de fusta d’avet per a que conservi la seva olor i sabor.

Picodón de Ardèche y de Drôme

La zona d’elaboració es troba en el cantón de Barjac (Gard) i en el de Valrèas (Vaucluse). En aquesta regió les cabres són l’únic ramat lleter que existeix. Els muntanyencs van trobar una fórmula per disposar d’aliments conservats tot l’any: el resultat va ser el Picodón, que podia ser consumit, segons les necessitats dels habitants de la zona, en diverses fases de maduració. Al contrari que el Mont d’Or, es pot consumir durant tot l’any.
La seva corna és florida i blavosa, la pasta és tova, fina, de color blanc. En els més curats s’esberla la pasta. L’olor i el sabor posseeixen un lleuger toc a cabrum, que es va fent més pronunciat segons avança la maduració.
La barreja d’aquest formatge Picodón de Ardèche i de Drôme amb les nous que allà creixen, originaries de les riberes del Mar Caspi i portades pels romans, és exel·lent.