dimarts, 23 d’octubre del 2012

Octubre 2012


Un any més s’ha celebrat la Fira de Sant Ermengol a la Seu d'Urgell  la fira catalana de formatges artesans dels Pirineus. El municipi de la Seu d'Urgell i la comarca de l’Alt Urgell, ara ja fa força anys van emprendre la iniciativa d'organitzar una fira de formatges, que any rere any han sabut tirar endavant,  guanyant un reconegut prestigi, fins al punt de convertir-se en un referent. En el transcurs dels anys la fira ha obert les portes no només a formatges de les comarques veïnes, sinó que actualment inclou també formatgers dels Pirineus i dels Prepirineus, sense importar si son catalans, aragonesos, navarresos, bascs o bé francesos.

Qui té interès en el mon del formatge, o bé és un apassionat gurmet, quan vol conèixer nous productes, o bé busca un formatge en concret, va a la Fira de Sant Ermengol. El problema rau en que a la fira no compta amb els productes de la resta del territori català i per tant aquests queden oblidats. Si bé és cert que a la resta de Catalunya no hi ha cap fira formatgera consolidada del prestigi i renom comparables a la fira de Sant Ermengol, com tampoc no hi ha cap entitat pública o privada que estigui disposada a emprendre una iniciativa similar o a donar-hi suport.

Recentment, i amb molt esforç, s’està  consolidant una petita fira itinerant, però de gran qualitat i molt honesta, es tracta de les Mostres de Formatges Artesans de Catalunya, que actualment se cel·lebra a Borredà, Montblanc i Sort, probablement l´any vinent se celebri a alguna població més. En aquesta fira itinerant només s´hi pot torbar productes elaborats per formatgers artesans, venuts pels mateixos formatgers.

Amb tot això vull dir que els productes dels formatgers que no estem localitzats geogràficament al Pirineu, tenim la mateixa qualitat, o fins i tot millor, que els productes emparats en la marca “Fira de Sant Ermengol”. Els formatgers, tant els qui tenen ramat propi com els que no,  que no som representats a la fira tenim bon saber fer i també tenim molt bons productes que ens permeten reafirmar com una de les millors opcions a l´hora de comprar formatge. Nosaltres produïm els formatges més originals i singulars que us poguèssiu imaginar, que saben satisfer els paladars més exigents!

Amants del mon formatger... us animo a que exploreu el formatge fora dels Pirineus, hi ha molts racons i raconets amagats on es produeix un formatge exquisit. Us demano que vulgueu conèixer tot el nostre territori amb totes les seves riqueses i varietats, i no us quedeu tant-sols amb el qui té anomenada, amb el qui està de moda o el qui té mes repercussió en els mitjans de comunicació  Us quedareu sorpresos de la varietat i qualitat dels productes formatgers a tot el territori català! 

Us o recomana un formatger qui s’emera dia a dia per aconseguir els millors formatges,

Robert Camps Fernàndez