dimarts, 8 d’abril del 2008

Presentació


Formatges Camps és una petita empresa de caràcter familiar i artesana que es dedica a l’elaboració de formatges artesans exclusivament a partir de llet de cabra.

L’activitat va sorgir l’any 2000 amb la compra d’un ramat de 100 cabres de raça “murciano-granadina”, del qual es va obtenir la llet que després es vendria a formatgeries artesanes. Les formatgeries demanaven un mínim de litres més elevat del que nosaltres érem capaços d’obtenir i per tal de poder respondre a la demanda havíem d’augmentar el número de cabres. Per tant, per tal que el negoci de vendre llet a les formatgeries fos rentable era necessària una inversió econòmica important.

Davant d’aquesta situació, els germans Camps vam decidir transformar la llet per nosaltres mateixos. Els primers formatges que vam elaborar, l’any 2001, van ser els formatges fresc i mató, i al cap d’un temps vam començar a treballar per produir formatges madurats. A l’actualitat elaborem formatge tendre, formatge Garrotxa, formatge de llet crua, boles de formatge cremós amb oli i tacs de formatge madurat amb oli, com a productes amb més demanda.

Fa un any vam incorporar el formatge blau fet amb llet crua de cabra com a producte del nostre negoci. Es tracta d’un formatge pioner a Catalunya i dels pocs que s’elaboren a tota la península ibèrica. A Catalunya, actualment s’elaboren dos formatges d’aquest tipus, un amb llet de vaca i el nostre amb llet de cabra. El motiu pel qual no hi ha una estesa tendència entre els formatgers de produir aquest tipus de formatge és la seva dificultat d’elaboració. Precisament per aquest motiu, nosaltres treballem per aconseguir refinar el nostre formatge blau, que, de fet, ja té força acceptació entre els nostres clients.

Per altra banda, volem destacar el formatge Garrotxa. Es tracta d’un formatge tradicional a Catalunya que s’elaborava abans de la Guerra Civil Espanyola, però que en esclatar la guerra va desaparèixer. En temps de postguerra, dos formatgers de la Garrotxa, concretament a Sant Miquel de Campmajor, van recuperar aquest formatge tan apreciat actualment. Per aquest motiu se li va donar el nom de Formatge Garrotxa, i no Formatge de la Garrotxa ni Formatge de Garrotxa. Actualment som uns quinze formatgers els que estem elaborant aquest formatge a tota Catalunya i tenim la marca patentada des de fa uns quants anys a ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans). A més, fa aproximadament tres setmanes que vam anar al DAR (Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural) i vam sol·licitar la denominació d’origen DOP GARROTXA, que esperem aviat sigui concedida.

6 comentaris:

Anna ha dit...

Hola Robert! Per fi has posat en marxa el blog. M'agrada la plantilla que has agafat...perquè serà ;)

Doncs espero anar llegint les teves noves respecte al formatge. A casa som molt formatgers. Puc trobar els vostres productes a Barcelona?

Una abraçada.

anna ha dit...

molt bé robert!
ja veig que t'has fotut de ple a internet, així m'agrada!
a mi com ja saps també m'agrada molt el formatge i espero que ben aviat, l'anna pugui trobar el teu formatge a Barcelona (si no és que ja li pot trobar)
salut!

Robert Camps ha dit...

Ei, qui ets Anna del segon comentari?

Salud!

ia79 ha dit...

Hola Robert i Toni!
Em va fer molta il·lusió i gràcia quan em vas dir que estaveu a internet. Ja he llegit el vostre escrit, està molt bé igual que cada trimestre pengis articles sobre els formatges. He de dir que m'encanten els formatges !! i més saber que el mestre formatger és amic meu, jajaja!
Endavant Rapapa, segur que ens sorprens !!
Un petó!

Cornudella de Montsant ha dit...

Hola Robert,
Quina bona pinta que fa el teu formatge blau de l'avi Ton. m'agradaria molt probar-lo però en cau una mica lluny. Jo vaig fer un curs de formatges fa poc però encara ho tinc tot molt verd. Envies per correu contrareembols els formatges. Si es que si ja et donare l'adreça. I en cas que no ja fare per venir algun dia.

Rehtse ha dit...

Hola Mestre Formatger!!!
Que bé que ens ha sentat el teu formatget després d'escalar aquest finde, un toc especial.
Una "loca" sortida de les profunditats del MAr Rojo, amb una "filla" anomenada Àfrica i ara, després d'una llarga caminada, interessada pel món dels formatges, espera una segona entrada en aquest blog.
Cuida't i que vagi molt rebé!!!